Montrebei

Ovelles del Montsec

Sant Jaume de Cas

Àger

Vilanova de Meià

Ull del Montsec

Sant Pere de Ponts

Santa Maria de Palau de Rialb

Monestir de les Avellanes

Embassament de Santa Anna

Castell de Montsonís

Sessió sobre: Equipaments dinamitzadors, patrimoni, oficines de turisme i paquets turístics

8 de juny, a les 12:30 hores al Consorci del Montsec
A la Zona del Montsec hi ha cada cop més establiments d’allotjament turístic, més empreses de serveis turístics, amb una oferta cada cop més amplia, més restaurats i més produccions agroalimentàries locals. L’activitat turística es recolza en un conjunt d’atractius naturals i culturals i en la possibilitat de desenvolupar-hi activitats d’aventura i lleure de tipus molt divers. En definitiva, el sector turístic, entès àmpliament, cada cop és més rellevant dins de l’economia de la zona del Montsec.

Paral·lelament s’han creat alguns equipaments dinamitzadors amb la voluntat d’atreure més gent al territori i crear sinèrgies amb la iniciativa privada.  Aquests equipaments dinamitzadors es basen també en atractius i aptituds del territori. El més important ha estat el Parc Astronòmic del Montsec (PAM), l’actuació realment rellevant del Consorci del Montsec. En aquest cas, l’aptitud és la qualitat del seu cel nocturn, conseqüència del poc poblament i d’unes condicions climàtiques favorables. Ara cal consolidar el Montsec com a destinació del turisme astronòmic i del coneixement.

Poc a poc s’han anat obrint espais visitables amb visites guiades amb una periodicitat variable. Tots aquests espais visitables són en definitiva productes turístics que es poden oferir i que han de servir, en última instància, per fer més atractiu el territori.

Però queda molt per fer. La promoció turística ha de continuar sent una tasca important, compartida entre les administracions i la iniciativa privada. Com s’haurà d’enfocar la promoció turística en el futur, quins mitjans utilitzarà, en quins productes i atractius es basarà, a quin públic anirà adreçada? El Montsec té una presència important a Internet, i una bona part de la clientela ve a partir de les nombroses pagines web. Però encara queda molt camí per recórrer. En certa manera, el Montsec com a destinació turística encara no existeix a Internet.

Des de fa bastants anys planeja la possibilitat de passar a ser Parc Natural, una possibilitat que en el seu moment va obrir un debat amb posicionaments ben allunyats. Cal reobrir el debat? Com milloraria la “visibilitat” del Montsec en cas de ser declarat Parc Natural?

Tothom veu la necessitat de coordinació entre agents turístics de cara a fer una oferta conjunta i dissenyar paquets turístics atractius i que portin gent al territori. Com es poden incentivar els paquets turístics? Quins productes turístics s’hi ha d’incloure?

La jornada participativa vol ser un debat obert sobre el futur del turisme al Montsec.
Equipaments dinamitzadors
Equipaments dinamitzadors, patrimoni, oficines de turisme i paquets turístics